Praktik dagbok Södertörns högskola

 

Jag gör min praktik på Södertörns högskola som ligger i Flemmingsberg.
Anledningen till att jag gör min praktik just där, beror på mitt stora historie intresse,
och att jag försöker få in information för eventuella framtida studier på högskolan. Jag blev mycket väl bemött av personalen på historiska, Sigrid, Per, Annica, Aksell och Malin.Vecka 1

Tisdagen 24 januari:

Jag träffade Arne på Älvsjö station som vi hade bestämt, därefter var det raka spåret till Flemmingsberg, som faktiskt var rena barnleken att hitta till, det var ju bara att följa strömmen av studenter.Väl framme i receptionen träffar jag min handledare Per Bodin Hort, som är prefekt på historiska institutionen på Södertörns högskola. Efter lite informations utbyte så börjar min arbetsdag, jag fick ett eget skrivbord med en lampa och fick som första uppgift av sekreteraren Annica att sortera in arkivlistor och rättningsprotokoll i högar med kursernas koder, därefter slå hål i dom och arkivera dom i pärmar. Lunch tog jag vid klockan tjugo över elva då Per följde med mig till lunchresturangen Mondo, som påminner mycket om Tieto-Enators personal matsal fast större och med bredare sortiment, i slutet av dagen följde Annica med mig bort till receptionen där jag fick hämta ut passerkort och nyckel till rummet.

Onsdagen 25 januari:

Vi hade bestämt dagen innan att börja dagen med en fika med sekreterarna på institutionen, så jag var där i lagom god tid innan nie och fick samtidigt prova mitt nya passerkort. Ungefär tio över nio kommer Sigrid som är historiker, och gör en snabb genomgång med mig om dagens uppgifte. Kort därefter kommer Annica och Aksell som har hand om sekreteraruppgifter som berör de engelska kurserna, och Malin på religion som jag egentligen inte har något att göra med, men som ändå är med på fikarasterna. Efter fikat sattes jag i arbete, jag hade fått en lap-top installerad vid mitt bord, och det var meningen att jag skulle skriva betygarkivlistor,men då datorerna inte fungerade som dom skulle, så fick jag en mindre rolig uppgift, bestående av att snygga till kopierade texter genom att se till att de svarta ränderna i kanterna försvinner. Jag tillbringade hela min dag med att kopiera och tog lunch kvart i tolv då Aksell följde med mig till Mondo.

Torsdagen 26 Janurari:

På torsdagen fick jag veta att personalen på historia brukar ha gemensam fika, så jag kom ditt vid nio. Då ingen var där så tillbringade jag första timman med att surfa lite grann. Framåt halv tio så kom Aksell och vi gick till fikarummet vid tio tiden, Sigrid var lite försenad idag, så jag hade inte fått några uppgifter för dagen, det fick jag dock sen av Sigrid, då hon gav mig ett kompendium, samt en bunt med texter. Min uppgift bestod av att söka reda på det texter som inte stod i kompendiet, men som fanns i bunten, och lägga in dom i kompendiet, samt kopiera och häfta ihop texterna, då det var en ganska rejäl bunt, så hann jag inte klart med uppgiften. Rätt som det var så var det redan lunchdags, och då jag hade med mig mat idag så gick jag bort till ekonomernas lunchrum, där dom andra sekreterarna skulle gå och äta.


Vecka 2

Tisdagen 1 Februari:

Tsidagen började som vanligt med en snabb morgonfika, där jag kunde få uppgifter och diskutera dagen. Sigrid földe sen med mig bort till receptionen, där jag fick mina datahandlingar. Därefter så tillbringade jag resten av förmidagen att fortsätta kopiera in texter till kompendierna. Klockan tio så kom Per för att hämta mig till den första föreläsningen under min praktiktid, föreläsaren var en historiker som hette Martin Wobble, och höll en mycket bra föreläsning om tidig medeltid eller sen antik, dessvärre råkade jag vid några tillfällen fast jag tyckte det var jätte intressant nicka till några gånger. Efterföreläsningen var det lunch som jag den här gången hade mde mig i form av en tråkig färdig lunchlåda. Efter lunch och kafffe så var det än en gång dags för en föreläsning, som Sigrid själv höll i som handlade om studieteknik.

Onsdagen 2 Februari:

Som en rutin nu, så börjar dagen med en fikarast, och som vanligt en genomgång av dagen. Idag tillägnade jag bara det tröttsamma kompendie kopieringarna, dock med avbrott av lunch runt tolvtiden, när klockan väl slog tre, började jag äntligen se en botten utav den enorma högen av kompendier.

Torsdagen 3 Februari:

Trevlig institutionsfika, följd av en ny uppgift av per som gick ut på att föra prottokoll av en kursvärdering, ytterliggare en jättlik trave att jobba med med andra ord.
Klockan slog tolv snabbare än jag trott och det var en än gång dags för en tråkig lunchlåda. Sigrid hade också ordnat ett litet kort möte med Jan Bogdan på administrations avdelningen, för att jag skulle kunna få mina LADOK uppgifter. LADOK är skolans databas system, och varje enskild elevs arkiv.

Tisdagen 8 Februari:

Fika på morgonen, där Anja Persson var det stora diskussions ämnet, följt av det jobbiga pappersarbetet. Lunch vid tolvtiden, som för en gångs skull inte bestod av en lunchlåda utan en inköpt kyckling och bacon smörgås med en fästis till, mycket gott. Framåt tre tiden hade jag tro det eller ej inte hunnit klar med papperstraven.

Onsdagen 9 Februari:

Fika på morgonen, där Anja Perssons guld i storslalom disskuterades och hyllades, följt av en förläsning av Martin Wobble igen, denna gång om det stora centralmakternas utveckling under medeltiden, mycket i ntressant igen. Lunchen bestod äntligen av hemlagad mat från gårdagen, där en kvinna jag inte träffat förut frågade om jag mediavetare, men förklarade att jag var praktikant från Dalarö folkhögskola med Aspergers syndrom. Hon hade tydligen hört begreppet förut och började ställa frågor om det. När klockan tillslut slog tre, var jag äntligen klar med prottokollet och kunde påbörja medelvärde uträkningen imorgon.

Torsdagen 10 Februari:

Trevlig institutions fika igen, som följdes åt av att Per visade mig hur man räknade ut medelvärde,på prottokollet jag gjort, följt av att han följde med mig bort till Bogdans kontor igen, för att jag skulle få en snabbkurs om hur LADOK fungerar, därefter en lunch som idag var en köttbulls smörgås med rödbetssallad och en fästis. När klockan slog halv tre idag, var jag klar med mina uppgifter, och frågade Aksell som jag delar arbetsrum med om det gick bra att gå kvart i, så att jag kunde hinna med tre tåget, vilket jag fick och gjorde.

Tisdagen 15 Februari:

Ett försenat tåg förstördem konstigt nog inte dagen för mig, då nästan alla av mina kolleger var försenade. Då jag inte hade alltför mycket att göra före lunch, så hade jag min första drivar dag, efter lunch kom så småningom Aksel in och gav mig några betyg att registrera, men då min dator inte var uppkopplad för LADOK, så fick jag istället använda Aksels dator, men det gick ju faktikst också bra.

Onsdagen 16 Februari:

Efter den vanliga morgon fikan, så var det en än gång dags att lyssna på Martin Wottle, som idag hade en mycket intressant genomgång om hur kyrkan fungerade under medeltiden som politiskt medel, efteråt var det lunch och därefter fortsätta med att skriva ut och kopiera och lägga in närvarolistor i vardera lärares fack.

Torsdagen 17 Februari:

Efter en liten avstickare till Södermalm, anlände jag ändå tidigt till Flemmingsberg. Institutions fikat var idag en halvtimme tidigare, men det gick bra ändå. Innan lunch så blev jag kalr med närvarolistorna, vissa fick jag skicka via internpost. Efter lunchen skulle Inger dyka upp, så fick genast en stor trave med kompendie material, som jag fick i uppgift att sortera, när jag blev klar, och Inger tagit några bilder, gick jag och Sigrid sen igenom hur man ska skriva en litteraturlista, jag kom igång ganska bra, och fick gå en kvart tidigare.

Tisdagen 22 Februari:

Institutions fikat flyttades till tisdagen den här veckan efter klagomål från lärare som hade lektioner på torsdags morgon. Därför så var det institutions fika redan på tisdag morgon. När jag väl kom fram till mitt skrivbord, så var Aksel redan där och gratulerade mig på min 20 års dag. Därefter gick vi gemensamt in och satte oss med dom andra, Annika som hade sökt friår jobbade tydligen sin sista vecka här, så dom firade av och tackade henne för den här tiden.

Men plötsligt så gled min handledare Per lite snyggt in på ett annat ämne, det var tydligen någon som hade läckt att jag fyllde 20 just idag.Det var absolut inget jag hade väntat mig, och absolut inte att jag skulle få något från min praktikplats förutom erfarenhet. Det jag fick var jag väldigt glad över, nämligen en äkta högskole historiebok på engelska.

Efter lite arbetande med litteraturlistan, var det dags för lunch, och tydligen hade det blivit strul mellan ekonomiska instituitionen och historiska, så den sista veckan flyttades lunchrummet. Efter lunchen så återgick jag med litteraturlistan, som framåt tre tiden började bli klar.

Onsdagen 23 Februari:

Min näst sista dag i Flemmingsberg, började som vanligt med en fika på morgon, i det nu flyttade lunchrummet, som därefter åtföljdes av det sista arbetet med litteraturlistan, som faktiskt blev klar lagom till lunchtid, efterlunchen började jag sen med den sista sorteringen av kompendierna, med litteratur texter som jag fört lista på.

Torsdagen 24 Februari:

Efter gårdagens besök på Hambrugerbörs, så tog min sista praktikdag vid.En morgon fika som vanligt, åtföljt av resten av det arbete jag hade kvar. Snabbt som tusan var det lunch, och innan jag visste ordet av det, så var klockan tre. Just idag hade jag dock med en liten chocklad kartong som jag skulle ge mina handledare på eftermidagsfikan, där jag tackade för tiden jag haft här i Flemmingsberg.

Sammanfattning: Min tid i Flemmingsberg var både spännande och lärorik, jag har haft min första riktiga praktik, och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att komma tillbaka till Flemmingsbegr någongång. Jag kan varmt rekommendera det här stället för framtida praktikanter, och förhoppningsvis ger det dem lika mycket som det givit mig.

 

Av: Jim Ström