Morgans praktikdagbok


Jag har praktik på Megastore på PUB i centrala Stockholm, där dom säljer dvds och cd-skivor. Arbetsplatsen är inte så stor, det är chefen/min arbetsledare Magnus Hell, ett antal fast anställda och tre praktikanter, varav jag är en av dom.

Arbetsuppgifterna är inte så varierande, jag jobbar mest inne på lagret tillsammans med dom två andra praktikanterna. Jag tycker det är bra om jag vet vad jag ska göra, om jag får ett lass på typ 40 dvd-skivor som ska tömmas och prismärkas, så vet jag att jag är sysselsatt en bra stund.


Det är bra stämmning på jobbet, inte så stressigt, alla fall inte för mig. Precis som dom som jobbar på McDonalds får ta dricka när dom vill, får vi plocka en cd-skiva från affären, ta bort larmbågen och sätta in den i stereon, så att vi kan lyssna på den medan vi arbetar. Dom flesta som jobbar där verkar ha samma smak som mig, det vill säga rock och metal.

Jag har en timmes lunch, men ibland tar jag kortare lunch, för om det är tio minuter kvar på lunchrasten och jag inte längre känner för att slappa utan vill sätta igång med jobbet igen så gör jag det. Det finns lunchrum, men jag brukar gå ut och äta kebab eller på Burger King i närheten.

Man får egentligen ta rast när man vill, om det inte finns nåt att göra. Jag tar inga raster förutom lunchen, eftersom jag inte dricker kaffe och fikar. Om klockan är tolv, lunchtid, och jag har fem skivor kvar att tömma av en hög, så gör jag det innan jag går iväg. Jag är inte så beroende av fasta tider.

Det enda jobbiga är att jag måste stå upp hela tiden när jag märker skivor, men en dag förra veckan fick jag sitta ner i soffan och skriva kvitton tillsammans med en av dom andra praktikerna, en 17-årig grabb. Det var skönt att få sitta ner under arbetet.

Tisdag 1 februari
Första dagen. Marianne följde med mig och stannade en liten stund. Vi fick vänta när vi kom dit klockan tio för Magnus Hell som skulle ta emot mig kommer alltid senare. Jag sattes snabbt i arbete, det var helt okej.

Onsdag 2 februari
Den här dagen var rätt seg, jag sysslade mestadels med att larmbåga skivor, lägga in dom i en plastbox som är omöjlig att bryta upp utan den öppnare som finns vid kassadisken. Efter jobbet skulle jag möta en kompis, så jag var med henne och kom därför hem sent.

Torsdag 3 februari
Den här dagen var bekväm och skön. Jag fick sitta ner och skriva checkartillsammans med den 17-åriga killen. Vi skulle skriva dagens datum på checkar som sen skulle användas.

Tisdag 8 februari
I dag kom jag en timme senare, pga av ett missöde med väckarklockan. Jag satte mig dock snabbt i arbete, och hann med en hel del.

Onsdag 9 februari
I dag var jag på MegaStore på Sergels torg hela dagen, och jag fick sluta tidigare eftersom jag blev färdig med min arbetsuppgift tidigare än väntat. Jag skulle sortera gamla kvitton i påsar och kartonger. Det skulle vara samma år och månad i var och en av påsarna, till exempel alla kvitton från oktober 2004 skulle va i samma påse. Jag jobbade i snabbt tempo, för vi hade på hårdrocksbandet WASP på hög volym, och den stressiga mäktiga musiken fick mig att jobba snabbare.

Torsdag 10 februari
Denna arbetsdag såg ut som dom andra. Jag jobbade ihop med den andra praktikanten och vi märkte och tömde dvds hela dagen. Man tar ut skivan ur fodralet och fäster på en fyrkantig plastgrej. Det ska vara samma nummer på fodralet och på skivan så att expediten lätt kan hitta skivan i lådan, när kunden lägger upp ett tomt dvd-fodral på disken. Det är främst dom filmer som är på rea som vi gör så här med, dom filmer som inte töms larmbågar vi så att nån tjuv inte kan roffa åt sig filmen och lämna butiken utan att larmet tjuter. Priserna på dvd-skivorna varierar mellan 89 eller 99 kronor ända upp till över 300!

Onsdag 16 februari
Idag var jag ensam praktikant igen, det är jag på onsdagar. Så jag fick mest jobba själv.

Torsdag 17 februari
Idag fanns det verkligen inte mycket att göra. Jag kom strax efter tio, och satte igång med den vanliga prismärkningen och tömmningen av dvds. Men efter lunch var det segare. Min yngre praktikkollega kom försent, och tog lunch direkt. Sen satt vi och slappade och snackade fram till ungefär två. Vi sa till en av våra arbetsgivare att vi inte hade nåt att göra, och till slut så gav han oss en uppgift. Det var att läsa in dvds i en dator och skriva in priset, och sen printa ut prislappar. Jag och den andra praktikkillen hjälptes åt, och jag jobbade till och med lite övertid för jag ville inte gå förrän högarna var färdiga. Arbetsglädje!

Tisdag 22 februari
Idag
öppnade dom en ny rea-avdelning i ett annat rum längre bort på våningen. Där var jag hela dagen och hjälpte en anställd, Johanna, med att larmbåga cd-skivor som hade nedsatt pris.

Onsdag 23 februari
Idag var jag oxå mestadels på rea-avdelningen med Roberto. Jag la in cd-skivor som skulle säljas i fodral utan omslag, för det var såna skivor som några idioter snott omslagen till. Eftersom dom här cd-skivorna inte hade nån framsida så satte vid priset 25 kronor på alla. Problemet var ju att det kan va svårt att se vad det är för artist eller
när det bara är en skiva utan omslag.

Torsdag 24 februari
Idag var så sista dagen efter fyra veckor. Jag har trivts mycket bra, bättre än jag trodde. Idag skulle jag komma tidigare, klockan nio, för dom bjöd på semlor och vi skulle ta avsked. Senare prismärkte jag en hög skivor som skulle till rean, och sen när min dag var slut klockan tre, så fick jag välja ut fyra cd- eller dvd-skivor att ta med hem som tack för min tid här. Jag valde två dvds och två cds. Det skulle ha kostat över 700 om jag hade köpt dom. Jag passade på att säga ordentligt hejdå till alla. Det gick fort det här, men dagarna på jobbet har gått som en dans.

Morgan