Mina första veckor på praktiken

Jag har nu under två veckors tid praktiserat på Södertörns högskola och kommer sedan att fortsätta ytterligare två veckor till. Mina arbetsuppgifter är att sortera videokassetter, katalogisera böcker och sortera böcker i bokhyllor. Jag praktiserar även som student i arkeologi och deltar i en del föreläsningar. Jag funderar nämligen på att bli arkeolog i framtiden.

Jag praktiserar på en institution där det finns cirka 20-30 anställda. Jag är dock inte helt säker på hur många som arbetar där, men jag skulle gissa att det är ungefär 30 anställda i den korridor jag är i. I övrigt så är åldersfördelningen ganska jämn. De yngsta är runt 25 år och de äldsta är väl cirka 50 år. På arbetsplatsen är det ingen speciell "klädkod" utan ganska valfri, men dom flesta lärarna som arbetar där klär sig i vanliga "kontorskläder" t.ex. skjorta, kofta eller långärmad tröja.

Min arbetsdag börjar normalt sett nio på morgonen. Jag börjar alltid med att hänga av jackan, hälsa på min handledare, kanske tar en kopp kaffe, pratar lite med de andra eller börjar med uppgifterna. Ibland börjar vi med att gå igenom dagens sysslor och jag sätter därefter igång med uppgifterna. Jag har även blivit bra bemött av de andra i personalen. Jag har blivit presenterad som praktikant från Ågesta folkhögskola och en del vet om min diagnos, men det är först och främst mina handledare Seppo och Lisa som vet om det. En del medarbetare har ställt frågor till mej och andra har mest hälsat och presenterat sig för mej.

Under senaste veckan har jag börjat med att katalogisera en lärares kvarlämnade böcker. Det går till så att jag skriver upp böckernas ISBN-nummer i ett Word-dokument, sedan använder jag numret för att söka efter boken i ett annat program. När jag söker på ISBN-numret så kommer det upp ett sökresultat med bokens titel, författare och utgivningsår etc. Sedan är det bara att spara så sparas boken i en databas men vissa böcker, särskilt nordiska böcker, är svåra att hitta. De böcker som man får mest sökresultat på är främst böcker USA eller England. Detta beror nog på att programmet i datorn är anpassat efter engelska.

De senaste dagarna har jag sorterat böckerna i bokstavsordning efter författarefternamn. Eftersom Seppo har varit borta så har jag fått arbeta ganska självständigt, men Lisa har funnits på skolan så jag har kunnat vända mej till henne för frågor. Det har gått ganska bra att arbeta själv, även om det har varit lite ensamt, men det har fungerat bra. Själva sorteringen av böckerna gick till ungefär på samma sätt som videokassetterna, men böckerna har varit lite jobbigare att sortera.

Mest på grund av att jag sorterat efter författarnas efternamn t.ex. Andersson, Andersen osv. så man kan säga att man fått behöva koncentrera sig rätt mycket, vilket lett till att jag ibland blivit trött men då har jag bara tagit en kort paus och sedan fortsatt. Tyvärr så har jag inte hunnit sortera alla böcker. Det är ungefär en eller kanske två rader med böcker kvar i hyllan. Jag får se om arbetet kommer fortsätta ytterligare tre dagar eller inte. Jag ska eventuellt fortsätta, men det är inte helt säkert än. Jag är nöjd med min praktik och har blivit bra bemött av personalen. Mina samlade intryck är positiva, trots att jag ibland har blivit trött av att sortera men det har gått bra och jag är nöjd med resultatet.

Nichlas - Samhällslinjen Grund
2007-04-20