Jag provar på tömkörning
Praktik på 4H-gård

Jag praktiserar på Eolshälls 4H-gård i Axelsberg. Alla är jättesnälla mot mig, både personal och djur.
Det är bara tjejer som jobbar där och åldersskillnaden är ganska blandad.

Eftersom det är ett väldigt smutsigt jobb är det starkt rekommenderat att ha oömma kläder på sig. Det är ganska tungt och ansträngande att släpa saker hit och dit men jag tycker ändå att det är jätteroligt att jobba med djur. Lammen är så mysiga!
Mina favoriter på gården är utan tvekan de otroligt söta lammen. En dag satte vi oss i fårhagen på en lunchrast och efter ett tag kom det största lammet och lade sig i mitt knä. Där låg han kvar ett bra tag.

Jag börjar kl 9:00 men ibland är jag ganska tidig och sätter igång direkt när jag kommer. Det första som jag ska göra är att släppa ut alla kaniner (sju stycken) i hästboxarna så att de får möjlighet att springa omkring lite när hästarna är i hagen. På tisdagarna får jag sedan någon annan uppgift av min handledare, men på onsdagar och torsdagar ska jag städa kaninernas burar när jag har släppt ut dem.

Förutom att ta ut kaninerna är mina huvudsakliga arbetsuppgifter bl.a. att blanda djurens mat, väga hö och halm, städa där det behövs, ge fåren deras lunch och försöka borsta av hästarnas vinterpäls. En gång var jag tvungen att borsta i nästan två timmar! Innan ponny- eller handikappsridning brukar jag hämta och göra i ordning hästarna.

När jag är klar med mina uppgifter får jag ta en fikarast, men eftersom jag inte vet hur kaffebryggaren fungerar väntar jag tills mina arbetskamrater är färdiga med sitt så att vi kan fika tillsammans.
Vi äter också lunch tillsammans, men först måste djuren få sin mat.
Jag och hästen CanastaPå lunchen och rasterna pratar vi om lite allt möjligt, ofta om arbetsplatsen och djuren på gården men också saker som inte rör arbetet, t.ex. familj, husdjur, intressen, skola etc.

Om vi får lite tid över på förmiddagen brukar vi gå till ridbanan och tömköra några av hästarna. Då sätter man en sele på hästen och går bakom eller bredvid den samtidigt som man styr med hjälp av jättelånga tyglar och ger den kommandon i form av olika ljud. Det är verkligen jätteroligt när man ser att hästen förstår.

Varje dag kommer både dagisbarn och familjer och tittar på djuren. De har hur många frågor som helst så jag får fullt upp med att försöka svara på dem. Jag måste ta alla frågor seriöst, även om jag egentligen tycker att de är larviga och svaren självklara.

Jag har utvecklats en hel del under praktiken och någonting som jag och andra runt omkring mig har upptäckt är att jag är väldigt ansvarsfull när det behövs och klarar mer än jag tror.

Av: Malin