Praktik på förskolan Tjingeling 2008

Jag var lite nervös när jag skulle komma första dagen. Men det gick bra och det var jätte roligt.

Min handledare tog emot mig och visade runt mig och berättade lite för mig vem som skulle ta hand om mig under dagen, därför att hon skulle åka till Skansen med hälften av barnen. Hon tyckte inte att det var så bra att jag skulle åka iväg till Skansen min första dag, så jag fick vara kvar med en av fröknarna.

Nästa dag så berättade barnen hur det hade varit på Skansen. De tyckte att det hade varit jätte bra. De hade träffat Mulle som lär barn hur man ska uppföra sig i naturen.

Det jobbar 4 personer och alla är kvinnor. Dom allra flesta är unga. Det är en som är i min ålder. Det är 19 barn.

Jag börjar 09:00 och jag slutar 15:00. Det första jag brukar göra när jag kommer på morgonen är att vara lite med barnen och sen när alla har kommit så är det samling och då brukar vi kolla vilka som är där och vilka som är sjuka eller lediga. Efter det så äter vi frukt. Jag hjälper till och klä på barnen om dom behöver det. Man behöver inte ha några speciella kläder på sig, men det är bra om man har kläder som man inte är så rädd om för man kan bli lite smutsig speciellt när man är ute.

Jag har blivit presenterad för personalen som jobbar där men jag vet inte om dom vet om att jag har AS. Det är nog bara min handledare som vet om att jag har AS. Dom har frågat mig om lite allt möjligt. Det är inte bara min handledare som visar mig till rätta utan det är alla som gör det. Jag har inte så jättemycket kontakt med min handledare under dagen.

När jag kommer på morgonen så brukar jag hälsa på både på personalen och barnen. Ibland blir det så att jag får ta rast själv men ibland får jag sällskap. Rasterna brukar alltid ligga efter lunch. På rasterna brukar vi vara i personalrummet. Vi brukar läsa i tidningar som finns där.

Jag äter lunch med barnen. Mina arbetsuppgifter är att torka borden och sopa på golvet efter att vi har haft lunch. Jag har inte så många fler arbetsuppgifter. Jag tar hand om barnen och är med dom lite. Allting har fungerat bra. Jag har inte fått något schema. Jag behöver inget schema. För det är så svårt att göra ett på ett dagis. Jag har inte fått några andra uppgifter utan jag gör det jag brukar göra och det är bra. Jag har läst för barnen. Jag var med ett barn när de gungade. Han som jag gungade med var som en svans på mig efteråt han följde efter mig vart jag än gick. Han försökte att få mig att vi skulle gå hem.

Jag tycker att jag får den hjälp jag behöver. Förut så sa dom att jag skulle torka borden och sopa golvet. Men nu gör jag det bara, eftersom jag vet att det måste göras. Jag har inte upptäckt några nya sidor av mig själv. Inte vad jag vet i alla fall. Jag kan trösta baren när dom är ledsna i alla fall oftast. Jag har inte fått något beröm. Men jag tror att personalen är nöjda med mig i alla fall.

I tisdags så åkte barnen som inte var på Skansen förra tisdagen till Skansen. På onsdagen så skulle dom ha föräldramiddag på kvällen. De andra som var lite äldre hade gjort en kasperteater som dom spelade upp för alla föräldrarna. Men jag var inte med på föräldrarmiddagen. Men dagen efter fick jag höra att det hade varit väldigt bra. Jag visste ju att jag var bra med barn, men det är inget som jag har tänkt på sådär. Det är en av ungarna som är lite bråkig. Hon försökte och klippa sönder en av barnens tröjor. Då blev fröken mycket arg på henne. Jag trivs fortfarande jättebra. Jag har gjort det jag brukar göra. Alltså torka borden och sopat och lekt med barnen. Barnen brukar komma till mig om de vill något T.ex. Om det är någon som har slagit sig eller om dom vill ha hjälp med något. I torsdags så kom några av barnen in ifrån andra avdelningen in till oss och lekte lite. I torsdags gick vi till skogen och där fick alla barnen leka. Det var fult med förskolor där så det var fullt med barn överallt.

En dag på Tingelings förskola

När alla barnen kommer så har vi samling. Vi brukar kolla vilka som är där och vilka som är sjuka eller lediga. Vi pratar om det är något speciellt som kommer att hända under dagen sen så äter vi frukt. Sen är det dags att gå ut. Vi är ute ungefär i två timmar. När vi har varit ute så går vi in och har sångsamling innan maten. Sen är det dags för lunchen och den är ungefär klockan tolv. Efter lunchen så är det två grupper med vila, en för de lite mindre och en för de lite större. Då brukar en av fröknarna läsa en saga för dom och då brukar jag ha rast i en halv timme. Sen när vilan har varit så får dom leka. Och då är jag med dom. Sen när klockan är halv tre så är det mellanmål. Efter det så är det dags för städning och sen är det dags för alla att gå ut. I torsdags fick jag komma halv nio istället för klockan nio för att det var en av personalen som var sjuk och en av dom skulle på ett möte och skulle inte komma förens vid lunch, men det gjorde ingenting. Då fick jag sluta en halvtimme tidigare.

Framtiden

Jag tror absolut att jag skulle trivas med att vara anställd på dagis eftersom jag gillar att vara med barn. Jag tror att åldrarna 3-6 skulle passa mig bäst fast dom som är 1-3 är ju söta men dom som är 3-6 kan ju prata och då kan man ju göra det med barnen och då blir det lite roligare.

Av:Sara