Rymden


Vart börjar rymden?
Det finns ingen definitiv gräns vart rymden börjar eftersom jordens atmosfär blir tunnare och tunnare ju längre bort från marken du kommer.
Men NASA och Fédération Aéronautique Internationale - (FAI är en internationell organisation vars främsta syfte är att främja aeronautisk och astronautisk verksamhet.) Har sina egna gränser vart dom tycker rymden börjar. NASAs gräns är 80,5km, medans FAIs är 100km som kallas Karmanlinjen. På ungefär 360km ligger Internationella rymdstationen och på Geostationära banan. Här finns väder- och kommunikationssatelliter, som ligger 35786km från Jorden.


Vad är den Geostationära omloppsbanan?
Det är en bana runt Jordens ekvator där satelliter för TV och kommunikation ligger i en perfekt bana på samma plats och är synkade med tiden på Jorden så att alla kan använda sina GPS och satellittelefoner.

Är rymden ett enda stort vakuum?
Nej verkligen inte.
Det finns stora mängd olika gaser ute i rymden som är i plasmatillstånd, det mesta består av väte och helium men det finns även stora moln med alkohol ute i rymden som är så ofantligt stora.
Det största molnet forskarna har hittat med alkohol är 463 miljarder km långt…det blir en hel del öl. 400 triljoners triljoner glas med öl om man ska vara exakt.
Det finns ett forskarlag just nu som håller på att brygga rymd-öl, skulle vara intressant att få smaka på en sådan speciell brygd.


När man inte letar efter gigantisk alkohol moln så hittar man även elektromagnetisk strålning, neutriner och en massa annat.
Neutriner är väldigt intressant eftersom vi bombarderas med dom varje sekund av våra liv. Dom kommer från starka ljuskällor som våran sol och så kallade supernovor.
Neutrinerna är så små och snabba att dom kan passera våran kropp utan att ändra eller skada våra celler, till och med jorden! men dom är otroligt svåra att studera eftersom dom är så snabba och svårupptäckta att forskarna har byggt enorma anläggningar i övergivna gruvor långt nere i jorden.
Varför vill man bygga dom så långt ner?! Jo för att ju längre ner du kommer ju mindre störningar och strålning från rymden och andra människogjorda maskiner finns det.
Och eftersom Neutriner är så svåra och ovanliga så vill man ha största möjliga chans att hitta dom.
Ute i rymden finns det mörk energi och mörk materia även om dom är hypotetiska så tror dom flesta forskarna att dom finns med största möjlighet.
Om man går efter Einsteins berömda E=mc² ekvation som forskarna har gjort så innebär det att 4,6% av universums sammansättning består av atomer, 23% mörk materia och 72% mörk energi.
Det är ju ENORMT mycket av vårat universum man inte vet om!!!.
Många tror att man kan använda mörk materia för att konstruera avancerade maskiner som kan ta människan långt bort än vad dagens teknik kan och den mörka energi har med universum expansion att göra.